Tagine vagy tajine egy különleges agyagból készült, az észak-afrikai (marokkói vagy tunéziai) konyhának jellemzője szerint, amelynek neve egy fajta ételtől származik “tajina”, amit ebben az edényben lehet készíteni. Két részből áll – egy edényből, amely egy kerek és mély tálcára hasonlít és egy kúp alakú fedél, a tetejére egy fogantyú van felszerelve, hogy könnyen tudja kezelni és lehetővé teszi, hogy a gőz belülről keringjen– az Emile Henry-től a Tagine edény Flame® kerámiából volt gyártva, úgy volt tervezve, hogy a főzőlapon is biztonságba tudja használni, nem csak a sütőben.
Egy lassú főzésre volt kitalálva, a Tajine edény a legjobbat hozza ki az összetevőkből, meghagyja a fűszerek finom ízét, amely zamatos és ízletes.
Tanács: A legjobb eredményekért, mindig kezdje kicsi lángon a főzést és mindig legyen egy kevés folyadék az edényben. Ha szükséges még adagoljon egy pohár vizet és tegye a fedelet az edényre, mert ez az edény ugyan azon az alapelven működik, mint a gőzzel való főzés.